De kunst afkijken?

Daar zijn we weer.
In onze vorige blog vertelden we over het begin, het startpunt: de beslissing om ervoor te gaan. Te proberen om ooit vaders te worden van een kind. Waar begin je dan, hoe pak je zoiets aan? Wat moet je weten? Wat kan wel en wat kan niet?

Iemand in onze directe omgeving, die zoiets al heeft meegemaakt of momenteel bezig is met een vader/moeder-worden-proces, hebben we niet. Althans: natuurlijk hebben we verschillende vrienden en familieleden die in verwachting zijn van een kind of onlangs ouders zijn geworden. Maar dat zijn allemaal hetero’s, waarmee we prima kunnen praten over pampers, kinderwagens en slapeloze nachten, maar minder goed over het proces dat voor ons daaraan vooraf zal gaan. Op dat moment wisten we trouwens zelf ook nog niet goed wat de mogelijkheden om als twee mannen een kind te krijgen precies inhouden, de details, de onmogelijkheden. Gesprekken met de (hetero) mensen om ons heen, die eigenlijk net als wij niet goed wisten wat alles inhield, bleven dan ook op een bepaald niveau. We vertelden ze wel over onze kinderwens, maar (begrijpelijk genoeg) bleef het daar dan vaak bij.

Natuurlijk hebben we ook verschillende homoseksuele vrienden. De zus van Milan is overigens ook lesbisch. Genoeg voorbeeldmateriaal zou je denken. Maar helaas was niemand op dat moment concreet bezig met oriënteren op ouderschap. Een flink deel heeft geen vaste relatie en een ander deel heeft dit wel maar (nog) geen kinderwens.

De enige uitzondering hierop was een vriend van ons die inmiddels een kind heeft samen met een goede (alleenstaande) vriendin. Dat wil zeggen: hij is door haar gevraagd als spermadonor, ziet het kind eens per paar weken en verder voedt zij het kind alleen op. Op zich een mooi voorbeeld, maar toch een behoorlijk verschil met wat wij zouden willen. Bovendien was het voor hem toevallig op zijn pad gekomen, doordat zijn vriendin hem vroeg en hij dacht: waarom ook niet?

We realiseerden ons dus dat we op onszelf aangewezen waren en er weinig “afkijk”-materiaal was. Gelukkig zijn er verschillende instanties die je van informatie kunnen voorzien, kwamen we al gauw achter.
Daarover gaat onze volgende blog. Tot een volgende!

Groetjes van Milan & Pieter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *