De keuze is reuze

Daar is dan eindelijk weer een nieuwe blog. Er zijn de laatste tijd veel ontwikkelingen geweest! Daarom hebben we even geen gelegenheid gehad om nieuwe blogs te schrijven. We lopen dus helaas nog steeds flink achter met het vertellen van ons verhaal. Desondanks pakken we de draad gewoon weer op:

Onze zoektocht naar een IVF-kliniek was dus nu toegespitst op Cyprus. Door te Google’n kom je al gauw op verschillende websites uit van diverse klinieken in Cyprus. De keuze is reuze, dus ook erg ingewikkeld! Voor welke ga je dan in vredesnaam kiezen?
Via Facebook waren we in contact gekomen met Vladimir, die al met zijn partner naar Cyprus was geweest om daar embryo’s te “laten maken”. Deze moesten nog op een later tijdstip worden teruggeplaatst bij hun draagmoeder. Vladimir had zelf ook uitgebreid onderzoek gedaan voordat ze een kliniek kozen. Verreweg de meeste mogelijkheden liggen op het Turkse deel van Cyprus, Noord-Cyprus. Dit zou je in eerste instantie niet denken, want Noord-Cyprus hoort officieel nog bij Turkije. Het noordelijke deel van Cyprus heeft zichzelf overigens in het verleden wel uitgeroepen tot de onafhankelijke republiek Noord-Cyprus. Dit wordt alleen niet erkend door de rest van de wereld. Vladimir en zijn partner waren tijdens hun oriëntatie uiteindelijk bij North Cyprus IVF Center terecht gekomen. Hij hielp ons aan het directe e-mailadres van patiëntencoördinator Fatma. In eerste instantie was zij erg uitgebreid en aardig tegen ons. Ze wilde snel een WhatsApp-gesprek met ons inplannen. Het verliep eigenlijk allemaal redelijk voorspoedig. Maar toen het eenmaal wat concreter werd, kregen we weinig informatie via de mail na onze telefoongesprekken. Na een week of twee radiostilte vanuit hun kant nam Fatma toch weer contact op. Ze vertelde ons op dat moment dat de wetgeving op heel Cyprus was veranderd en dat ze geen homostellen meer mochten helpen. Onze spreekwoordelijke broek zakte hier echt van af… Serieus?! Eerst zijn de regels in Brussel plots veranderd en nu ook op Cyprus?! Is er een of andere hogere macht die actief tegen ons aan het werk is??

Inmiddels hadden we ook al e-mailcontact met een aantal andere klinieken op Cyprus, en toen we deze klinieken vroegen naar de veranderde wetgeving wisten zij hier niks van… Waarom Fatma dit aan ons verteld heeft, is ons tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wat we wel wisten, is dat we verder niets met deze kliniek meer te maken wilden hebben…

We hebben toen de overige klinieken onder elkaar gezet en de voors en tegens afgewogen. Uiteindelijk hadden we het beste gevoel bij Team Miracle – Cyprus IVF Centre. De website sprak ons erg aan. Ook dat dit een van de weinige klinieken is waar de gynaecoloog een vrouw is, vonden we erg prettig voor onze draagmoeder en eventuele eiceldonor. Bij deze kliniek hadden we contact met patiëntencoördinator Nicole, een goed Engels sprekende vrouw. In een van de eerste mailtjes kregen we al meteen erg uitgebreide informatie over alle mogelijkheden, maar ook over initiële medische testen die we moesten ondergaan en schema’s van de eventuele behandeling. Dit vonden we heel transparant en prettig. We voelden hier veel vertrouwen door.

Toch merkten we door al deze informatie ook dat er ons nog wel veel te wachten stond. Maar we besloten eerst maar eens af te wachten op een definitieve bevestiging van onze draagmoeder en eventuele eiceldonor…

Snel weer een nieuwe blog, beloofd!
Milan & Pieter

De naam Vladimir is fictief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *