Medicatie, medicatie en nog eens medicatie

Het was nu twee maanden voor de geprikte datum om naar Cyprus te gaan… We hadden eindelijk alle testresultaten van de medische onderzoeken van Carla en Annet bij elkaar en opgestuurd naar de kliniek op Cyprus. Ondertussen hadden we ook al een aanbetaling gedaan aan de kliniek. We hadden ervoor gekozen om de embryo’s niet eerst te laten invriezen, maar een “verse” terugplaatsing uit te laten voeren. We vonden dit de prettigste mogelijkheid, omdat de embryo’s dan niet ingevroren zijn geweest. Hoewel men zegt dat invriezen geen effect heeft op de kwaliteit, hadden wij toch het gevoel dat het beter is om dit te omzeilen. Maar… dit maakt het ook wel meteen een stuk lastiger om alles goed te plannen. Dit betekende namelijk dat de menstruatiecycli van Carla en Annet gelijk moesten gaan lopen. Op die manier is alles uit te tellen en te plannen, bijvoorbeeld als het gaat om de medicatie die door hen moest worden gebruikt. Al gauw kregen we van de kliniek een schema gestuurd met daarop de datum waarop de dames met de anticonceptiepil moesten starten. Dit zorgt ervoor dat hun menstruatiecyclus wordt gereguleerd en hiermee synchroon gezet kan worden. Omdat ze beide inmiddels alweer halverwege hun menstruatiecyclus waren en we nog maar twee maanden te gaan hadden voor vertrek, moesten Carla en Annet ineens halsoverkop met de pil starten. Deze moest voor ongeveer twee weken geslikt worden, dan een stopweek en dan weer drie weken de pil slikken.

Het ging nu dus echt beginnen! We gingen maar eens gauw oriënteren voor vliegtickets. Dit viel best tegen. De prijzen voor de tickets naar Cyprus lagen hoger dan we verwacht/gehoopt hadden en de vliegtijden waren niet ideaal. Er waren ook geen directe vluchten en je moest altijd overstappen in Istanboel. Het leek erop dat, zo twee maanden van tevoren, er ook niet meer veel keuze was qua vliegtickets, dus we hadden ze maar snel voor iedereen besteld. Dit betekent voor ons tweeën, voor Carla, voor Annet, en voor een goede vriendin van Annet (Els). Annet had ons gevraagd of we het goed vonden als zij Els zou meenemen als extra steun en support, en uiteraard vonden we dit goed!

Een dag nadat we deze vliegtickets hadden besteld, kregen we de daadwerkelijke medicatieschema’s van de kliniek. Ze hadden deze gebaseerd op de onderzoeksuitslagen die we hen hadden aangeleverd. Het medicatieschema van Annet zag eruit zoals we ongeveer verwacht hadden. We wisten dat ze injecties in haar buikhuid moest zetten (onder de huid: “subcutaan” = s.c.) om de eicellen te laten rijpen. We hadden zelfs verwacht dat ze dit langer moest doen dan het uiteindelijk op het schema stond. Ze moest na de eerste dag van de menstruatie dagelijks Menopur injecties (om meerdere eicellen te laten rijpen) zetten voor 10 dagen lang en de laatste 5 dagen ook dagelijks een Cetrotide injectie s.c. (om de eisprong van de rijpende eitjes tegen te gaan).

Echter van het medicatieschema van onze draagmoeder Carla sloegen we steil achterover! We hadden nooit gedacht dat zij zoveel medicatie zou moeten nemen. We ontvingen deze mail met medicatie beiden op ons werk en belden elkaar dan ook meteen in paniek op. Het was ook zoveel verschillende medicatie door elkaar dat we door de bomen het bos niet meer zagen. We dachten ook al meteen dat Carla dit helemaal niet zou verwachten en konden ons ook voorstellen dat dit een “deal-breaker” zou worden. Zijn wij nu zo naïef dat we dit niet wisten? Dit is toch echt wel iets waar je twee keer over na moet denken voordat je zoiets doet, en al helemaal als je dit voor iemand anders doet. Waarom had de kliniek niet eerder wat laten doorschemeren over hoe een dergelijk schema er voor de draagmoeder uit zou komen te zien? Ze waren immers in het begin zo overzichtelijk, volledig en transparant, dachten we. Ook een beetje een vervelende timing, net nadat we de aanbetaling en de vliegtickets hadden geboekt. Het voelde een beetje alsof er nu eigenlijk geen weg terug meer was. Maar wat zou Carla vinden?

We hadden allereerst de medicatie opgesplitst in twee delen: hormonen en overige medicatie. De hormonen bestonden uit Progynova/Estrofem en Utrogestan/Progestan (beide om het baarmoederslijmvlies optimaal voor te bereiden) en ook 5 keer een Cetrotide injectie s.c. (om de eisprong tegen te gaan). De overige medicatie bestond uit Aspirine, Fraxiparine injecties s.c.(bloedverdunners om bloedpropjes te voorkomen, die voor afstoting van het embryo kunnen zorgen), Prednison (om de afweer tegen het embryo te remmen) en injecties in de bilspier (“intramusculaire” = i.m. injecties) van Proluton Depots na de terugplaatsing. Vooral de hoeveelheden en de manier van innemen (oraal, vaginaal en injecties, gespreid over de dag) schrokken we erg van. We besloten dit niet zo naar Carla door te sturen, maar dit met haar face-to-face te gaan bespreken. We hadden er een hard hoofd in of ze het nog wel zou willen doen…

Zoals jullie van ons gewend zijn, is de naam Els verzonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *